čtvrtek 15. října 2015

Jaký dopad MŮŽE mít zřízení kasina v našem katastru z finančního pohledu?


Oprostíme-li se od morálního aspektu provozování tvrdého hazardu, zůstává otázka, zda se nám kasino vyplatí?

Každý asi slyšel o projektu výstavby obchodního centra Globus na katastru obce Podolí u Slatiny. Z tohoto projektu plyne obci dvojí zisk. První za prodej obecních pozemků, které jsou od minulého roku vázány smlouvou o smlouvě budoucí s developerem a za které v případě realizace získá obec cca 30mil. Kč, druhý příjem plyne ze samostatného provozu obchodního centra a je odhadován na 3-5 mil. Kč ročně z rozpočtového určení daní.

Řadu Podoláků napadne otázka, proč se tento projekt zatím nerealizoval. Zdržení celého projektu padá na průtahy se schválením územního plánu města Brna, které ponese dopravní zátěž z tohoto centra. Pomůže zřízení kasina v blízkosti Slatiny a Líšně k rychlému řešení těchto problémů? Asi těžko. Naopak si dovedu představit vyhrocení dalších problémů se stavbou ze strany m.č. Slatina a Líšeň v souvislosti s plánovaným kasinem, které oni odmítají. Kasinem si blokujeme daleko „kvalitnější“ příjem, který je dlouhodobý.

Každý Podolák asi ví, že má obec Podolí smlouvu se Šlapanicemi vztahující se k městské policii Šlapanice ohledně preventivního dohledu a zajíždění hlídek do naší obce.  Budou nadále Šlapanice ochotné v otázce bezpečnosti s Podolím spolupracovat?

Dalším aspektem je stanovisko kraje. Rada Jihomoravského kraje na svém zasedání jednohlasně odmítla vybudování kasina v obci Podolí. Jak si v porovnání s ostatními asi budou stát naše žádosti o krajské dotace, když jdeme proti jednoznačné vůli kraje, ve kterém se Podolí nachází?

Ing. Petr Krejčí, PhD.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Anonymní a neslušné komentáře budou smazány :-)