středa 9. září 2015

Návrh programu ZO 8/2015

Ve vyvěšeném  programu navrhuji tyto změny:

 v bodě č. 4 - nejdříve hlasovat o:

 Obecně závazné vyhlášce č.3  - provozování loterií a jiných podobných her a stanovení opatření k zajištění veřejného pořádku.

v bodě č. 5. - přidat  otázku :

Otázka č.2.  "Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce Podolí učinilo všechny kroky k projednání a schválení obecně závazné vyhlášky o úplném zákazu provozu loterií a jiných podobných her na území obce Podolí, tedy vyhlášky, která svým obsahem zakáže provozování loterijní činnosti, resp. provozování sázkových her podle § 2 písm. e/, g/, l/, m/ a n/ a loterií a jiných podobných her podle § 2 písm. j/ a § 50 odst. 3 zákona o loteriích a jiných podobných hrách na celém území obce Podolí?"


Níže je upravený program, který bude navržen na ZO 15.9. jako změna programu. 

Takto byl  zaslaný všem zastupitelům emailem 8.9.2015. Tedy 7 dní před konáním ZO.

                                                                                                                          

Program ZO č. 8/2015 dne 15. 9 .2015, zač. 19:00 hod.

1. Zahájení

2. Jmenování ověřovatelů zápisu, zapisovatele
ověřovatelé – Ing. Petr Krejčí – Ing. Petr Rovný
zapisovatel – Ing. Gabriela Marciánová

3. Schválení programu

1.       Zahájení
2.       Jmenování ověřovatelů zápisu, zapisovatele
3.       Schválení programu
4.      Obecně závazná vyhláška obce č. 3 /2015 o regulaci provozování loterií a jiných podobných her a stanovení opatření k zajištění veřejného pořádku
5.       Vyhlášení místního referenda
6.       Stanovení odměn členům komise
7.       Rozpočtové opatření
8.       Různé
9.       Diskuse
10.   Závěr

Usnesení č.1/8/2015: ZO schvaluje Program zasedání zastupitelstva obce tak, jak byl vyvěšen na úřední desce s přidaným bodem č. 4. Obecně závazná vyhláška č. 3/2015 a přidáním otázky č. 2  pro rozhodnutí v místním referendu v bodě č. 5.


4. Obecně závazná vyhláška obce č. 3 /2015 o regulaci provozování loterií a jiných podobných her a stanovení opatření k zajištění veřejného pořádku

Tato vyhláška byla předběžně schválena 31.8.2015  Ministerstvem vnitra, odbor veřejné správy, dozoru a kontroly - oddělení dozoru Brno -  paní PhDr. Alice Urbánková - č.j.: MV-127387/ODK-2015
Vyhláška je přílohou č.1 zápisu z tohoto zasedání.

Návrh usnesení č. 2/8/2015 ZO schvaluje obecně závaznou vyhlášku č. 3 /2015 o regulaci provozování loterií a jiných podobných her a stanovení opatření k zajištění veřejného pořádku a ukládá starostovi obce zajistit neprodleně vyvěšení této obecně závazné vyhlášky na úřední desce. 


5. Vyhlášení místního referenda

V návaznosti na vývoj diskuse kolem záměru společnosti Multigate na zřízení a provozování kasina v průmyslové zóně u Slatiny v katastrálním území obce Podolí navrhuji zastupitelstvu rozhodnout o vyhlášení místního referenda k tomuto záměru.
Svůj návrh odůvodňuji umožnit všem občanům obce Podolí vyjádřit svobodně svůj názor k tomuto závažnému rozhodnutí.
Termín konání navrhuji vzhledem k dodržení stanovených procesních lhůt na pátek 16. října 2015.

Návrh usnesení č. 3/8/2015 ZO rozhoduje
o vyhlášení místního referenda v katastrálním území Podolí u Brna č. 724254 s termínem konání 16.10.2015, s otázkami k rozhodnutí ve znění:

Otázka č.1.  „Souhlasíte s tím, aby obec Podolí konala veškeré kroky v samostatné působnosti s cílem umožnit realizaci a provozování kasina v katastrálním území obce Podolí mimo obytnou část obce v oblasti Průmyslové zóny u Slatiny?“

Otázka č.2.  "Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce Podolí učinilo všechny kroky k projednání a schválení obecně závazné vyhlášky o úplném zákazu provozu loterií a jiných podobných her na území obce Podolí, tedy vyhlášky, která svým obsahem zakáže provozování loterijní činnosti, resp. provozování sázkových her podle § 2 písm. e/, g/, l/, m/ a n/ a loterií a jiných podobných her podle § 2 písm. j/ a § 50 odst. 3 zákona o loteriích a jiných podobných hrách na celém území obce Podolí?", s odůvodněním umožnit všem občanům obce Podolí vyjádřit svobodně svůj názor k tomuto závažnému rozhodnutí, s odhadem nákladů ve výši 25.000 Kč, které budou hrazeny z rozpočtu obce z § 6173 Místní referendum na základě rozpočtové změny.

6. Stanovení odměn členům komise

V souvislosti s vyhlášením místního referenda ukládá zákon schválit odměny členům místní komise. Navrhuji stanovit odměny dle odměn volebních komisí snížených v porovnání náročnosti jejich činností:
předseda místní komise 1.300,- Kč
zapisovatel místní komise 1.200,- Kč
člen místní komise 1.000,- Kč 2

Návrh usnesení č. 4/8/2015 ZO schvaluje
odměny pro členy místní komise ve výši 1.300 Kč pro předsedy komise, ve výši 1.200 Kč pro zapisovatele komise a ve výši 1.000,- Kč pro člena komise.

7. Rozpočtové opatření

Podrobné seznámení s položkami RO 9/2015, souvisejícího s úhradou nákladů na konání místního referenda, je přílohou č. 2 zápisu z tohoto zasedání.
Usnesení č. 5/8/2015: ZO schvaluje RO 9/2015, na straně příjmů částku: 0,- Kč a na straně výdajů částku: 25.000,- Kč, které je přílohou č. 1 zápisu z tohoto zasedání.

8. Různé

9. Diskuse

10. Závěr


6 komentářů:

  1. Ty otázky jsou docela složité. Odpověď nesouhlasu s Kasínem je "Ne" a "Ano. Odpověď souhlasu s kasínem je "Ano" a "Ne". Tím chci říct, že samozřejmě chápu tvou snahu, ale spousta lidí by tím mohla být zmatená. Spíše bych doporučil bojovat za jedinou otázku ve znění té jak jsi ji navrhnul (nebo raději jednoduší). Argument proto je jasný - zatím jediný oficiálně platný postoj vedení obce je kasíno nepovolit a nyní si chce názor ověřit u široké obce - to má smysl. Naopak opačně (tak jak je to nyní) to smysl nemá. Pokud by se boj za jedinou otázku o vyhlášce nepovedl bych to za sebe viděl nechat pouze jedinou otázku tak jak je navržena - vlastně možná to nebude tak hrozný - kampaň může být vedena v duchu "Řekněte NE hazardu" - to je jednoduché, srozumitelné, úderné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud by referendu mělo dávat smysl - je třeba hlasovat o otázce, kdy se zcela zamezí hazardu přijetím vyhlášky.
      Zde je odpověď jasná ANO vs. NE.

      ANO = přijme se vyhláška a další kroky nejsou nutné.

      NE = vyhláška se nepřijme a další kroky taky nejsou nutné, protože současná vyhláška bez ohledu na minulé nesouhlasné usnesení o projektu herny tuto jako takovou v místě u Bramborárny povoluje.


      Každá další otázka nebo i dvě jsou matoucí s tím souhlasím. Proto je třeba volit otázky jednoznačně a ne obecně.

      Pokud mají občané v otázce hazardu jasno a já si myslím díky petici, že mají, je tedy zřejmé, kam bude vývoj směřovat.

      Vymazat
  2. Ještě jsou dvě důležité věci, které by měly zaznít a pokud možno dostat do zápisu. 1. zastupitelstvo by se mělo zavázat že přihlédne k výsledku referenda i v případě že nebude naplněna zákoná povinost účasti 50% voličů. A pokud by se nepodařil bod jedna tak jinak: Zastupitelstvo se zaváže že nebude veřejně propagovat neúčast v referendu, čímž by zmařilo platnost jeho výsledku. (Ale ten bod jedna by byl lepší, to pak automaticky propagovat nikdo nebude, když bude výsledek platný i v případě nízké účasti)

    OdpovědětVymazat
  3. ... aha sorry, mám zastarelé informace, kvóta pro platnost referenda je jen 35% účasti voličů - tak to už neplatnost až tak nehrozí. Tím pádem to ani není až tak důležité.

    OdpovědětVymazat
  4. ... tak ještě si dovolím jednu vsuvku a odvolávám co jsem řek a říkám co jsem odvolal :-) Aneb nenašel žádné platné referendum o zákazu hazardu v některé z obcí ČR. Zkrátka NUTNO otevřít otázku - co bude v případě neplatnosti referenda. Obec je vyhlašuje z vlastní vůle, není proto důvod nebrat na výsledek ohled i v případě neplatnosti.

    OdpovědětVymazat
  5. Průmyslová zóna u Slatiny nemá žádné vymezení - pozor na to (v ÚP ani jinde jsem tento pojem nenašel, domnívám se že zatím neexistuje a je proto pochybné se o něj opírat). Navíc při troše manipulace s územním plánem by herna mohla stát mezi hřištěm a dálnicí, nebo třeba u odbočky na Žuráň - čert ví jaká lobby by ještě mohla zapracovat.

    OdpovědětVymazat

Anonymní a neslušné komentáře budou smazány :-)