pátek 11. září 2015

Úkoly a jejich plnění ( NEPLNĚNÍ)

Zákon o obcích 128/2000 Sb. hovoří v části Obecní úřad

cituji
§ 109
(1) Obecní úřad tvoří starosta, místostarosta (místostarostové), tajemník obecního úřadu, je-li tato funkce zřízena, a zaměstnanci obce zařazení do obecního úřadu. V čele obecního úřadu je starosta.
(2) Rada obce může zřídit pro jednotlivé úseky činnosti obecního úřadu odbory a oddělení, v nichž jsou začleněni zaměstnanci obce zařazení do obecního úřadu.
(3) Obecní úřad
a) v oblasti samostatné působnosti
1. plní úkoly, které mu uložilo zastupitelstvo obce nebo rada obce,
2. pomáhá výborům a komisím v jejich činnosti,
3. rozhoduje v případech stanovených tímto nebo zvláštním zákonem34b);
b) vykonává přenesenou působnost podle § 61 odst. 1 písm. a) s výjimkou věcí, které patří do působnosti jiného orgánu obce.

Nyní se budu podrobněji zabývat písmenem a) /1.  tj. " plní úkoly, které mu uložilo zastupitelstvo obce"

V červnu letošního roku se v zápise ZO dočteme:
zápis 16.6.2015

část zápisu ZO 16.6.2015


Všimněme si prosím zejména části usnesení ... pověřuje starostu jednáním s okolními obcemi k zamezení výstavby v rámci jejich katastru...


18. srpna bylo svolané mimořádné jednání zastupitelů se zástupcem  firmy  Multi... .  Na tomto jednání jsme byli seznámeni se záměrem zbudování herny s 80ti hracími automaty a 5ti stoly pro živou hru. Žádné sdělení o výsledku jednání dle úkolu výše jsme nedostali.

V původním programu na ZO 25. srpna byl od pana starosty dokonce návrh tohoto usnesení :

Návrh usnesení č. 2/7/2015 ZO vyslovuje
souhlas se záměrem společnost Multigate, a.s. na výstavbu a provozování kasina na území průmyslové zóny u Slatiny v k.ú Podolí u Brna vymezené platným územním plánem.


Naleznete zde souvislost ze zadáním úkolu a jeho provedením - i např. částečným, nebo snahou o jeho provedení ?

Při kontrole  úkolu starosty na ZO konaném 25.8 ( tedy více než 2 měsíce od začátku úkolu) vznikla bouřlivá diskuze při níž se ukázalo, že není všem jasné,  které obce jsou okolní, že úkol nebyl termínován. Zazněl dokonce i názor, že "Aš je také okolní obec". Více prosím na audio záznamu, který stojí za poslech. (klikněte pro stažení audio záznamů)

Nicméně výsledkem bylo konstatování, že úkol nebyl splněn.
Proto byl úkol upřesněn tak, jak se dočteme v zápisu  (zápis 25.8.2015) na straně 3 a to, že:

„ Úkol nebyl splněn a nadále trvá. Z diskuse, která proběhla i s přítomnými občany vzešlo časové a místní upřesnění splnění úkolu a to projednat záměr kasina do 8.9.2015 se sousedícími obcemi včetně statutárního města Brna a s obcí Jiříkovice.


Všimněte si prosím termínu 8.9.2015. 

Dnes je 11. září a zastupitelé obce nemají stále informace o tom, zda je úkol splněn, do jaké míry se podařilo zamezit výstavbě kasina v katastru sousedících obcí. Zda vůbec někdo s nimi jednal.

V úterý 15. září nás čeká  jednání mimořádného zastupitelstva. Na programu není žádný bod, ve kterém bychom se dozvěděli o splnění úkolů. Bude se jednat o vyhlášení referenda - přesně v rozporu se zadáním.

A já se tedy ptám:

  • jak je možné, že pan starosta nerespektuje stanovisko zastupitelů  z června (usnesení 10/6/2015) ?
  • proč místo toho bude zatěžovat obecní pokladnu návrhem na vyhlášením referenda o stavbě herny?
  • z jakého důvodu pan starosta neplní opakovaně úkoly zastupitelů obce ?
  • z jakého důvodu se pan starosta brání jednání s okolními obcemi ? 
  • proč se jedná s firmou Multi...., místo toho, abychom svolali pracovní poradu zástupců sousedících obcí ? 

Další otázky i  odpovědi už nechám na vás.


Ptejte se zainteresovaných osob...
Ptejte se zastupitelů, které jste zaškrtli při loňských volbách...
Trvejte na osobní zodpovědnosti a vysvětlení...
Zajímejte se o podrobnosti...
Obstarejte si dostatek informací...
Diskutujte a přemýšlejte o souvislostech..


Nebo to prostě nechte plavat:

„ ono to nějak dopadne “  
„ to není naše starost, nás se to netýká “  
„ zápis ani jednání zastupitelstva mě nezajímá a nemám na to čas “ 
„ chodit na jednání ZO je zbytečné “  


Je to vaše volba, vaše Podolí, vaše děti a jejich budoucnost...





9 komentářů:

  1. Radku, o referendu jsi na zastupitelstvu mluvil jako první ty.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano Ludvíku. Když byla polemika kasino ANO NE, ale následně se Zastupitelstvem odhlasovalo, že v Podolí kasíno nevyroste. A ejhle už je tu kasíno zase a silně se za něj jednou stranou lobbuje. A najednou bude i referendum. Proč?

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. No mám pocit že polemika kasíno ano ne nastala spíše v srpnu než v červnu. A tehdy v srpnu Radek navrhoval (podle mě zcela správně) uspořádání referenda aby bylo ve věci jasno. Je potřeba si uvědomit že ten návrh byl legitimní, protože bylo evidentní že diskuze se starostou k ničemu nevede. To je všechno v pořádku - jen tento příspěvek vyznívá trošku jinak. Tzn. návrh referenda opozicí jako konec diskuzí má smysl. Návrh referenda starostou v době kdy stále platí rozhodnutí zastupitelstva že kasíno se nepovoluje má ovšem též smysl - zvrátit tehdejší rozhodnutí zastupitelstva. Starosta dostal v červnu a v srpnu opakovaně nesmyslný úkol, který měl plnit proti své vůli. To prostě nejde, možná to ani není protiprávní, on přece hlasoval pro kasíno, jak má pak vyjednávat - to si zastupitelstvo mělo uvědomit a pověřit úkolem někoho jiného (to se mi to mudruje - jasný bylo to těžký). Ovšem trvám na tom že výše uvedený příspěvek obsahuje drobné nepřesnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V červnu jsme dostali klasicky 7 dní předem podklady k jednání o herně. Bez možnosti další diskuze mezi všemi zastupiteli a bez jakéhokoli informování občanů. Kdo o tom v té době věděl, tomu se omlouvám. Styl - návrh usnesení a hlasujme. V té době jsem v diskuzi navrhl referendum - protože nebylo možné abychom o takové závažné věci rozhodli v 9ti lidech. A navíc to nebylo fér vůči občanům, kteří ani netušili.
      Nic na tom nemění to, že jsem hlasoval a stále budu hlasovat proti herně. Nepřesvědčí mě ani desítky miliónů.

      Schválili jsme usnesení ( zamítavé) a současně uložili úkol zamezit stavbě jinde - tj. jednáním s okolními obcemi.
      Podle zákona o obcích naprosto legitimní.
      Takový úkol může dle mě ( podle výsledku hlasování i podle ostatních zastupitelů) dostat pouze starosta obce.
      1. Je to zástupce obecního úřadu na plný úvazek
      2. je na stejné úrovni jako ostatní starostové a běžně s nimi jedná - nebo by aspoň měl, setkávají se na kontrolních dnech, na úřadech atd.

      Usnesení v tuto chvíli platí a úkol také, ač se to určitě nemusí všem líbit.
      Pokud by za mou např. p. starosta přišel s návrhem, abych jeho úkol splnil místo něj - jistě bych se tomu nebránil. Stejně jako bylo možné oslovit kohokoliv z dalších sedmi zastupitelů. V tuto chvíli ale máme v okolí ostudu a nikdo se starosty okolních obcí nejedná a to je pro Podolí špatná zpráva.
      Naše děti chodí do škol v okolních obcích, spousta projektů je společných, budeme žádat o dotace v Brně, na kraji a jinde. Jak se k našemu partyzánskému jednání postaví? Mávnou nad tím rukou? Nebo nám řeknou ať si děti dáme jinam?

      Radek Hůrka

      Vymazat
  5. Zajímalo by mě jak se postihuje zastupitel, který dostal úkol a nesplnil ho?

    OdpovědětVymazat
  6. Zákon o obcích o tomto vtipně nic neříká, MV výklad pro tuto situaci výklad nemá. Tedy je to systém co jste si tu navařili to si tady taky snězte.

    OdpovědětVymazat
  7. No Ráďo, referendum jsi schválil resp. dporučil těsně před koncem záznamu :-) (2:35:00) 25.8.2015. Mě se to líbilo - naprosto s tebou souhlasím, jen ten článek nahoře je trochu jinak postaven, proto to píšu.

    OdpovědětVymazat
  8. Aha, tak to jsme mluvili o každý o něčem jiném. Já jsem to myslel k mému návrhu o referendu, který jsem navrhoval již v červnu na ZO.

    OdpovědětVymazat

Anonymní a neslušné komentáře budou smazány :-)